فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 33 (بهار 1400)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 33 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بشری عبدخدایی، محمدتقی فخلعی* صفحات 1-17

    فقه سیاسی در مواجهه با چالش های عصر حاضر نیازمند تبیین دقیق مبانی خویش است تا بتواند کارآمدی خود را در عرصه های اجتماعی به اثبات رساند. از جمله رویکردهای مورد توجه در این خصوص، رهیافت مقاصد محور به فقه است. دستیابی به رویکرد مقاصد محور نیازمند شناسایی مقاصد شریعت و اهداف دین از منابع فقهی و تبیین کارکرد آن در فرایند استنباط است، امری که نوشتار حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، با مطالعه موردی اهداف شریعت درعهدنامه امیرمومنان(ع) بررسی کرده است. در این راستا نامه 53 نهج البلاغه از منظر کارکرد فقه سیاسی در دو جنبه مورد توجه قرار گرفته است. اول؛ بحث شناخت مقاصد شریعت در فقه سیاسی که در این نامه با توجه به محتوا و فضای صدور آن می توان مقاصدی مانند عبودیت، عدالت، اعتدال و نفی استکبار ورزی، حفظ امنیت و رفق و مدارا را ردیابی کرد. توجه به ابعاد این مقاصد می تواند ویژگی های یک حاکم دینی و تفاوت نظام سیاسی الهی را از سایر نظام های سکولار روشن سازد. دومین کارکرد این نامه نیز در مسایل فقه سیاسی با بررسی اصل اولیه در برخورد مسلمانان با غیرمسلمانان که از مباحث بنیادین جهاد در اسلام است موردتوجه است و حاصل آن با توجه به سخنان امیرمومنان(ع) و تحلیل نصوص ذیل مقاصد شریعت، برگزیدن اصالت صلح در عرصه روابط بین الملل فقه سیاسی است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عهدنامه مالک اشتر، فقه سیاسی، مقاصد شریعت، جهاد و صلح
  • علیرضا طبیبی*، کبری حیدری صفحات 19-39

    دستیابی به معانی و شناخت واژگان در گرو پژوهش در علوم خاصی چون معناشناسی است؛ چراکه معناشناسی از علومی است که به شناخت دقیق واژگان و کشف معانی نهفته آن ها در متون مختلف می پردازد. از شیوه های معناشناسی، بحث چند معنایی واژگان است که از آن به علم وجوه و نظایر تعبیر کرده اند، به این معنا که یک واژه به گونه ای در بافت نهج البلاغه جای گرفته است که با وجود شباهت در لفظ و حرکات در هر بافت زبانی، معنایی غیر از معنای نخست دارد، در واقع این که یک لفظ بیش از یک معنا داشته باشد را چند معنایی می گویند. این پژوهش در صدد است تا از طریق روش تحلیلی- توصیفی و تقسیم واژگان همنشین در سه گروه اسمی، فعلی و وصفی و با استخراج معانی متعدد واژه «امر» در نهج البلاغه وجوه متعدد معنایی آن را مورد بررسی قرار دهد و از این طریق پی به چندمعنایی بودن این واژه ببرد. در این تحلیل معناشناختی مشخص شد واژه «امر» در بافت های موضوعی متفاوت و در اثر همنشینی با برخی واژگان، معانی متعددی چون فرمان خداوند، جنگ، حکمیت، خلافت و... را پذیرفته است. به عبارتی درک معنای مختلف این واژه منوط به بافتی است که در آن لحاظ شده است هر چند غالب معانی استعمالی برای این واژه در نهج البلاغه از طریق بافت موقعیتی قابل درک است.

    کلیدواژگان: معناشناسی، چند معنایی، همنشینی، بافت، امر، نهج البلاغه
  • مهرداد آقائی*، محمدرضا شادمنامن، شیما تقی پورکندسر صفحات 41-56

    نهج البلاغه به اذعان غالب نهج البلاغه پژوهان، کتابی فرادانش بشری است که فهم تفصیلی آن لازمه تسلط به دانش های ارزشمندی چون علوم بلاغی است. کلام امام همام توام با فصاحت و بلاغت دیدگان همه سخنوران و بلاغت پژوهان را خیره و متحیر نموده است. هدف این مقاله نمایش و پایش چنین عرصه هایی از سخن وری و خیال پروری امیرمومنان(ع) در یکی از خطبه های غرای ایشان معروف به خطبه جهاد و مقایسه آن با خطبه های جهادی ابن نباته فارقی، با تکیه بر شرح ابن ابی الحدید است و پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه ابن نباته در خطبه های خود از کلام امام همام بهره جسته و موفق بوده است. این مقاله با روش تطبیقی- تحلیلی بر آن است تا با مقایسه و مقابله خطبه جهادی 27 امام علیه السلام با خطبه های پنجگانه جهادی ابن نباته این مساله را تبیین کند که نهج البلاغه علاوه بر فصاحت و بلاغت دارای معانی ژرف و مفاهیم والایی است که با فطرت انسان گره خورده و از سرچشمه وحی مایه گرفته است و در خطبه های آن از تشبیهات و استعارات و نکته های دقیق بلاغی استفاده شده است؛ درحالی که در خطبه های جهادی ابن نباته تکلف و صنایع بدیعی بیش ازحد متن خطبه ها را بی روح و تصنعی ساخته است، هر خطیب سخنوری در رکاب همانندی و مقابله با جوهر تابناک نهج البلاغه جز اظهار عجز و ناتوانی خود قدمی برنداشته است؛ چراکه در آسمان بلاغت هیچ اختری را یارای مشاکله با آفتاب بلاغت نیست. کلام امام در عین فصاحت و بلاغت، موجز و رسا است، درحالی که ابن نباته در خطبه های خود با بهره گیری از اطناب و اطاله کلام نتوانسته پای در رکاب نهج البلاغه بگذارد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام علی(ع)، ابن نباته فارقی، ابن ابی الحدید، خطبه 27 جهاد، تضمین
  • محمد عباس زاده جهرمی*، معصومه مصلی نژاد صفحات 57-70

    حسن و قبح از جمله موضوعات مهم دانش کلام اسلامی است که نتایج مختلفی در حوزه ها و شاخه هایی چون اخلاق و عقاید دارد. اشاعره حسن و قبح را شرعی و محصول احکام می دانند و معتزله و شیعه آن را از احکام عقل و مقدم بر شرع دانسته اند. طبق دیدگاه دسته دوم، حسن و قبح احکام، تابع مصالح و مفاسد آن هاست. حکم حسن تابع مصلحت و حکم قبیح دارای مفسده است. البته به جهت محدودیت های عقل آدمی، یافتن مصالح و مفاسد پشتیبان و یا حسن و قبح احکام، صرفا برای برخی احکام محقق می شود نه به صورت قاعده کلی. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی-توصیفی مبتنی بر روشی کتابخانه ای در پی تحقیق پیرامون نگرش نهج البلاغه به مسئله حسن و قبح و پاسخ به این سوال است که آیا می توان از آن بر نظریه حسن و قبح اقامه دلیل نمود؟ در پاسخ به پرسش محوری پژوهش ممکن است برخی ادعا کنند که این کتاب دغدغه مساله حسن و قبح را نداشته و اشاره ای به این اصل ندارد. حال آنکه از برخی تعابیر آن می توان بر اثبات و تایید مدعای این اصل مهم کلامی بهره گرفت. از این رو، به کمک نگرش نهج البلاغه به مسئله فطرت، نقش و جایگاه عقل و همچنین گوشه هایی از بیانات امام (ع) می توان پاسخ پرسش پژوهش را یافت؛ با توجه به این نکته که عقلی بودن حسن و قبح، وجدانی است. اقامه دلایل و شواهد نقلی بر آن بیشتر جنبه تنبیهی و برطرف کنندگی غبار غفلت از آن دارد.

    کلیدواژگان: حسن و قبح عقلی، نهج البلاغه، حسن و قبح شرعی، عقل، فطرت
  • فاطمه دست رنج*، کیوان احسانی، منصوره عرب صفحات 71-95

    خطبه غراء با عنایت به  ارزش ادبی و اخلاقی ویژه اش، تحلیل های گوناگونی را می طلبد. با عنایت به آنکه کاربست مباحث زبان شناسی در مطالعه متون دینی، امکان واکاوی زوایای گوناگون مسئله پژوهشی را فراهم می نماید، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس نظریه کنش گفتاری جان سرل، واکاوی خطبه غراء را مدنظر قرار داد تا بتوان با عنایت به این رویکرد، خوانش ساختارمندی از خطبه غراء که از شاکله زبانی قدرتمندی در ارایه مضامین مهم برخوردار است ارایه داد. بررسی مزبور روشن ساخت که از میان کنش های گفتاری پنج گانه، کنش گفتاری اظهاری، ترغیبی و عاطفی در خطبه غراء نمود دارد. البته روح کلی فعل مضمون در سخن، با توجه به بافت درون زبانی در استفاده از پاره گفتارهای سجع گونه و موزون و نیز توصیف و استعاره ها و از آن سو بافت موقعیت خطبه که زمینه ایراد این خطبه را سبب شده است، کنش گفتاری ترغیبی و عاطفی است که در لایه غیرمستقیم کنش گفتاری، مخاطب را از دنیاگرایی و غفلت از مرگ تحذیر داده و به تقوای الهی و توشه برداری برای آخرت ترغیب می نماید. آنچه ضریب تاثیر کنش های گفتاری را دو چندان می کند، کیفیت استفاده از این کنش های گفتاری است که خطی نبوده و دارای فراز و فرود است. پیش از رسیدن به نقاط اوج که می بایست کنش ترغیبی و عاطفی غیرمستقیم صورت گیرد، کنش اظهاری زمینه سازی مناسب را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: کنش گفتاری، جان سرل، نهج البلاغه، خطبه غراء
  • مریم فخاریان، آیت مولایی* صفحات 97-116

    زن به عنوان یکی از عناصر دوگانه تشکیل دهنده حیات اجتماعی، در ابعاد گوناگون پیوسته موردتوجه ادیان و نظام های حقوقی مختلف بوده است. یکی از موضوعات مهم در مورد زنان، «حقوق مالی» آن ها بوده است. نگاهی به آموزه های قرآنی و علوی گویای آن است که به این قبیل حقوق زنان توجه شده است. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی و با استفاده از روش تحقیق: توصیفی-تحلیلی، به این سوال پاسخ داده است: حقوق مالی زن در حقوق ایران و آموزه های قرآنی و علوی چیست؟ در پاسخ به این سوال، چنین نتیجه گیری شده است؛ نخست؛ هم در قوانین ایران و هم در نظام حقوق مالی اسلام، از اساس، زن همانند مرد از نظام مالی مستقل و در نتیجه از حقوق مالی مستقل برخوردار است. دوم؛ علی رغم نابرابری در حقوق مالی زن و مرد در دیدگاه قرآنی و علوی، در اشکال دیگری، این نابرابری ها تعدیل شده است و البته چنین تعدیلی به معنای حرکت در مسیر «برابری در حقوق مالی» نیست. سوم؛ از آنجایی که اهداف غایی در آموزه های قرآنی و علوی، فراتر از حقوق فردمحور زن است؛ درنتیجه حقوق مالی زن را باید در آن فضا و در راستای موضوعاتی همچون عبودیت و تحکیم خانواده تفسیر کرد. چهارم؛ حقوق مالی زن در قوانین موضوعه ایران تفاوت اساسی با آموزه های قرآنی و علوی ندارد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حقوق مالی زن، آموزه های قرآنی، آموزه های علوی، حقوق موضوعه ایران
  • سمیرا کرمی راد، مریم جلیلیان*، عابدین درویشی پور صفحات 117-134

    امام علی(ع) در گستره مباحث مطرح شده در نهج البلاغه و در جهت تبیین نظم و غایت مندی جهان خلقت، انسان را متوجه حقایقی از آفرینش ساخته اند که بسیاری از آن ها را می توان با کشفیات علمی معاصر همسو دانست. محمد دشتی در حاشیه ترجمه خود، برخی از این مباحث را با علوم رایج در عصر حاضر مطابقت داده و کلام امام(ع) را اشاره ای به این علوم معرفی کرده است. در پژوهش حاضر سعی شده است که با روش توصیفی تحلیلی و با مقایسه محتوای این علوم با سخنان امام(ع)، گفته های دشتی مورد نقد و بررسی قرار گیرد. برآیند پژوهش نشان داد که بیشتر علوم ذکرشده در حاشیه ترجمه دشتی، از جمله مبحث امواج الکترومغناطیس، صوت شناسی و حشره شناسی، به دلیل وجود نکات دقیق یا مباحث کلی و گسترده علمی در نهج البلاغه، صحیح است و می توان سخنان امام(ع) را اشاره ای به این علوم دانست، حال آن که در مواردقابل توجهی، ازجمله فلزشناسی، سنگ شناسی و حیوان شناسی، توجیه علمی مشخصی وجود ندارد و در کلام امام(ع) اشاره ای به علوم یادشده دیده نمی شود. هم چنین در شمار اندکی از آن ها، دقت لازم در بیان عنوان علم، صورت نگرفته است. بدین معنا که برخی، به عنوان یک رشته علمی مستقل مطرح نیست یا عنوان علم ارایه شده از سوی دشتی با تعاریفی که در کتاب های تخصصی آمده هم خوانی ندارد.

    کلیدواژگان: اشاره های علمی، ترجمه دشتی، نهج البلاغه
|
  • Boshra Abdekhodaei, Mohammad Taghi Fakhlaei * Pages 1-17

    The present article is investigated Imam Ali's letter to Malek Ashtar. One part of the article is used Imam Ali's words to explain shariah's purposes. Islamic law has great goals and purposes, for example, slavery, justice, security, and kindness are the most important shariah purposes that are mentioned in 53rd Imam Ali's letter. the other topic of the article is the function of shariah purposes in political jurisprudence, One of its most important functions is its role in the interpretation and understanding of the Qur'an and Hadith. In this article, as a new study, we show how this function can be used. , we analyzed the issue of the laws of war and peace and relations between Muslims and non-Muslims from the perspective of the goals of religion with the emphasis on that letter. The result of the study is the choice of peace as the chosen principle achieving the goals of religion.

    Keywords: Imam Ali's letter to Malek Ashtar, political jurisprudence, shariah purposes, Nahj al-Balaghah
  • Alireza Tabibi *, Kobra Heidari Pages 19-39

    Achieving meanings and recognizing words It depends on research in certain sciences such as semantics,Because Semantics is the science that knowing the exact vocabulary and discovers their hidden meanings in different texts.One of the semantic methods is the multi-semantic discussion of words that have been interpreted from the title of the science of Semantics and the like, In the sense that a word is somehow embedded in the context of Nahj al-Balaghah Despite its resemblance to words and movements in any linguistic context, it has a meaning other than the first meaning.In fact, a word that has more than one meaning is called Multifacet.This research seeks to through analytical-descriptive methods And the division of companion words into three groups: noun, verb and descriptiveAnd by extracting the various meanings of the word "command" in Nahj al-Balaghah, examine its various semantic aspects. And in this way to find out the multiplicity of the word. In this analysis, semantics was identified The word "command" in different contexts And as a result of associating with some words It has accepted many meanings such as God's command, war, arbitrariness, caliphate, etc.In other words, understanding the different meanings of this word depends on the context in which it is.

    Keywords: semantics, Multifaceted, companionship, texture, Command, Nahj al-Balaghah
  • Mehrdad Aghaei *, Mohammadreza Shadmanamen, Shima Taghipour Pages 41-56

    Nahj al-Balagha The most recognized Nahj al-Balagha scholars is a book of human beings whose detailed understanding requires mastery of valuable knowledge such as rhetorical science. The word of Imam Hammam, together with the eloquence and rhetoric, has stunned and amazed all those who are enjoying the Passover. The purpose of this article is to display and monitor such areas of Amir Mummani's speech and fantasy in one of his final sermons known as Jihad sermon and compare it with Ibn Nabati Fariqi's sermons, relying on Ibnabi al-Hadid's commentary and response. The question of the extent to which Ibn Nabatah has used and succeeded in the sermons of Imam Hammam's sermons. This article is a descriptive-analytical method to compare and contrast the jihadist sermon of the 27 Imams with Ibn Nabatah's five jihadist sermons to explain that Nahj al-Balagha possesses profound meanings and profound meanings. Tied to human nature and derived from the source of revelation, its sermons used metaphors, metaphors, and rhetorical precision, while Ibn Nabatah's jihadist sermons and over-the-top texts made the sermons unnecessary. Has made a soul and artifact, every speaker of speech in similar pedestal and dealing with the glittering essence of Nahj al-Balagha except Her impotence has not taken a step, because no raven in the sky can help the rabble to deal with the sun. The word of the Imam, while eloquent and rhetoric, is succinct and expressive, while Ibn Nabatah in his sermons using the word and the word failed to reach the foot of the Nahj al-Balagha.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Imam Ali (as), Ibn Nabatah Fariqi, Ibn Abi Al-Hadid, the 27th Jihad sermon, adaptation
  • Mohammad Abbaszadh Jahromi *, Masomeh Mosallanezhad Pages 57-70

    Goodness and badness are one of most important subjects of the Islamic theology that have different results in areas and branches such as ethics and beliefs. The Ash'arites consider goodness and badness as the religious and product of Shari'a rules, and the Mu'tazilites and Shiites consider it as one of the rules of reason and prior to Shari'a. According to the second category, goodness and badness of rulings are subject to their interests and corruptions. The verdict of goodness is subject to expediency and the verdict of badness is corrupt. Of course, due to the limitations of human intellect, finding supporting materials and corruptions or the good and bad of rulings is achieved only for some rulings and not as a general rule. The present study, with an analytical-descriptive approach based on a library method, seeks to investigate the attitude of Nahj al-Balaghah to the issue of goodness and badness and answer the question whether it can be used as a reason for the theory of goodness and badness? In answer to the central question of the research, some may claim that this book is not concerned with the issue of goodness and badness and does not refer to this principle. However, some of its interpretations can be used to prove and confirm the claim of this important theological principle. Therefore, with the help of Nahj al-Balaghah's attitude to the issue of nature, the role and position of reason, as well as parts of Imam's (as) statements, the answer to the research question can be found; Given that the rationality of goodness and badness is a conscience. Presenting narrated reasons and evidences on it is mostly punitive and negligent.

    Keywords: Rational Goodness, Badness, Nahj-ol-Balagheh, Religious Goodness, badness, reason, nature
  • Fatemeh Dastranj *, Keyvan Ehsani, Mansoreh Arab Pages 71-95

    The sermon of Gharrā requires various analyzes in view of its special literary and moral value. Considering that the application of linguistic topics in the study of religious texts provides the possibility of analyzing different angles of the research problem, the present study pay attention to analyzing of the sermon of Gharrāʿ with a descriptive-analytical method and based on John Searle's theory of speech act till by this way represent a structural study of the sermon of Gharra, that it have a powerful lingual framework in presentation of important contents. Accordingly among the five speech acts, the expressive, persuasive and emotional speech act is prominent in the sermon of Gharrāʿ. Of course, the general spirit of the thematic verb in speech, according to the intralingual context in the use of rhyming pieces as well as descriptions and metaphors, and on the other hand, the context of the sermon that caused the sermon, is a persuasive and emotional speech act, which in the indirect layer of speech act, it warns the audience against worldliness and neglect of death and encourages divine piety and carrying luggage for the Hereafter. What doubles the impact of speech acts is the quality of use of these speech acts that are not linear and have ups and downs. Before reaching the climax where indirect persuasive and emotional act is to be performed, the declarative act provides the appropriate grounding.

    Keywords: Imam Ali (as), Nahj al-balāghah, Speech Act, John Searle, Sermon of Gharrā
  • Maryam Fakharian, Ayat Mulaee * Pages 97-116

    Woman as one of the dual elements of social life, has been constantly considered by different religions and legal systems in various dimensions. One of the most important issues for women has been their "financial rights". A look at the Qur'anic and Alawite teachings shows that such rights of women have been considered. The present article answers this question by understanding such importance and using the research method descriptive-analytical: what are women's financial rights in Iranian law and the Qur'anic and Alawite teachings? In answer to this question, such a conclusion has been reached; First; in Iranian law and the Islamic financial law system, basically, woman, like man, have an independent financial system and therefore independent financial rights. Second; Despite inequality in the financial rights of men and women in the Qur'anic and Alawite perspectives, in other forms, these inequalities have been moderated, and, of course, such an adjustment does not mean moving in the direction of "equality in financial rights." Third; Since the ultimate goals in the Qur'anic and Alawite teachings are beyond the individual rights of women, so, women's financial rights should be interpreted in the context and terms of issues such as slavery and family consolidation. Fourth; Women's financial rights in Iranian law are not fundamentally different from the Qur'anic and Alawite teachings.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Women's Financial Rights, Quranic Teachings. Alawite Teachings. Iranian Statute Law
  • Samira Karamirad, Maryam Jalilian *, Abedin Darvishipor Pages 117-134

    Imam Ali (AS) has raised some facts of creation in a variety of issues in Nahj al-Balaghah in order to reveal the arrangement and purposefullness of the world of creation, many of which can be in accordance with contemporary scientific discoveries. In the margin of his translation, Mohammad Dashti has adapted some of these topics to the common sciences in the present era and has introduced the words of Imam (AS) as a reference to these sciences. The present study tries to study and critique Dashti views by analytical-descriptive method and by comparing the content of these sciences with the words of Imam (AS). According to the present study, most of the mentioned sciences, such as Electromagnetic Waves, Acoustics, Entomology are correct in Dashti translation due to the existence of precise points or general and extensive scientific topics in Nahj al-Balaghah, and the words of Imam (AS) can be considered as a reference to these sciences. However, in many cases like Metallology, Petrology and Zoology there is no specific scientific justification and in the words of Imam (AS) there is no reference to the mentioned sciences. Also, in a small number of cases, the necessary care has not been taken in mentioning the title of the science. This means that some of them are not considered as an independent scientific discipline or the title of science presented by Dashti does not agree with the definitions mentioned in specialized books.

    Keywords: scientific references, Dashti`s translation, Nahj al-Balaghah